Zakelijke energie afsluiten: zo doe je dat

Zakelijke energie afsluiten: zo doe je dat

Ben je net begonnen als zelfstandig ondernemer en beschik je over een eigen bedrijfspand? Dan is het goed om te weten dat je een contract omtrent energie zakelijk moet afsluiten. Een particulier energiecontract is namelijk niet voldoende voor een bedrijfspand, zoals een kantoor of een magazijn. Gelukkig is het niet heel moeilijk om je eigen zakelijke energiecontract te regelen. Je moet alleen even weten waar je op moet letten. In dit artikel lees je enkele handige tips om je eigen zakelijke energie te regelen.

Kleinzakelijke of grootzakelijke energieverbruiker?

Zo moet je eerst weten of je een kleinzakelijke of een grootzakelijke energieverbruiker bent. Daar wordt namelijk onderscheid in gemaakt. In het geval van kleinzakelijk energieverbruik beschik je over een bedrijfspand waar de totale capaciteit van alle elektrische aansluitingen kleiner is dan 3 x 80 Ampère. Hierbij is de capaciteit van de gasaansluiting kleiner dan 40m3 per uur. Daarnaast ontvang je slechts één factuur per maand en betaal je altijd een voorschot, net zoals je dat bij particuliere energie doet. In het geval van een grootzakelijk energiecontract is de totale capaciteit van alle elektrische aansluitingen juist groter dan 3 x 80 Ampère. De capaciteit van de gasaansluiting is in dit geval ook groter dan 40m3 per uur. Grootzakelijke energieverbruikers ontvangen twee facturen; een van de netbeheerder en een van het energiebedrijf. Hierbij betaal je altijd alleen voor de zakelijke energie die je verbruikt hebt en dus niet in de vorm van een voorschot. Uiteindelijk hoef je in dit geval nooit bij te betalen en krijg je ook geen geld terug.

Kies tussen groene en grijze zakelijke energie

Waar je ook op kunt letten in je zoektocht naar een zakelijk energiecontract is de keuze voor groene of grijze energie. Steeds meer mensen in Nederland zien de voordelen in van groene stroom. Dat is niet zo vreemd; met groene energie zorg je er namelijk voor dat de CO2-uitstoot op aarde wordt verlaagd. Bij de productie van deze vorm van energie komt namelijk veel minder CO2 vrij dan bij de productie van grijze stroom. CO2 is een schadelijk uitlaatgas dat de aarde aantast en zorgt voor opwarming van de aarde. Er is nog een reden waarom groene stroom ‘beter’ is dan grijze energie. De energiebron van groene energie bestaat uit natuurlijke elementen. Zo wordt er stroom gehaald uit natuurlijke bronnen zoals de zon en de wind. Deze bronnen gaan nooit op en zijn helemaal gratis. Grijze stroom wordt daarentegen geproduceerd uit fossiele bronnen zoals steenkool en aardolie. Deze bronnen zijn helaas niet onuitputtelijk en kunnen dus wel op een dag op gaan. Maak daarom een bewuste keuze wanneer je je energiecontract uitzoekt.

Goedkope zakelijke energie scoren

Weet je eenmaal onder welk verbruik je valt en welke vorm van energie je wilt afnemen? Dan is het tijd om op zoek te gaan naar een passende deal. Hiervoor moet je je jaarlijkse energieverbruik weten. Wanneer je net bent begonnen, weet je die informatie waarschijnlijk nog niet. Neem contact op met je netbeheerder om daar meer over te weten te komen. Met die gegevens ga je op zoek – gebruik een zakelijke energievergelijker zoals je die op Minder.nl vindt om een deal te kunnen scoren. Zo’n vergelijker is een onmisbare tool in je zoektocht; het enige wat je hoeft te doen is je gegevens in te vullen en de software gaat op zoek naar een passend energiecontract. Binnen enkele seconden zie je meerdere deals voor je waaruit jij het beste aanbod kiest. Goed om te weten: dit aanbod is altijd compleet en onafhankelijk, waardoor je zeker weet dat je nergens anders goedkoper uit kan zijn.