Welke zonnebril past bij jou?

Welke zonnebril past bij jou?

Het is zomer! Dat betekent dat je je ogen goed moet beschermen tegen de zon. Niet alleen omdat fel zonlicht irritant kan zijn, maar ook omdat uv-straling je ogen kan beschadigen. Zonnebrillen zijn hartstikke hip, maar je moet wel de juiste vinden voor jouw gezicht. Welke zonnebril past het best bij jou? In dit blog leg ik uit hoe je het juiste montuur vindt.

Zonnebrillen op sterkte

Draag je in het dagelijks leven een bril? Dan kun je ervoor kiezen om een zonnebril op sterkte te nemen. Door zo’n bril te dragen, hoef je geen dag- of maandlenzen te dragen en kun je nog steeds goed zien door je nieuwe zonnebril. Je kunt tegenwoordig ook een zonnebril krijgen met een hoge sterkte. Kijk bij het kiezen van de bril dus goed naar de maximale plus- of minsterkte.

Brilmaat

Wanneer je een bril gaat uitzoeken, moet je eerst je brilmaat weten. Voor kinderen kun je het best een kinderzonnebril uitzoeken. Ook bij een kinderzonnebril moet je eerst de maten weten die je nodig hebt. Je kunt dit doen door je brilmaat op te laten meten door de opticien, of door je huidige bril zelf op te meten. Dit doe je door met een liniaal de lensbreedte, brugbreedte en brilpoot lengte op te meten. Heb je nog nooit een bril gehad? Ga dan even langs de opticien. Dan kun je meteen verschillende monturen en formaten uitproberen!

Vorm

Welke vorm zonnebril past bij jouw hoofd? Om dat te weten moet je eerst weten welke gezichtsvorm je hebt. Dit kun je testen door je voorhoofd, de lengte van je gezicht en breedte van je gezicht bij je jukbeenderen op te meten en te kijken naar je haarlijn, kin en kaaklijn. Een rond gezicht kun je herkennen aan volle wangen en een ronde vorm. Rechthoekige brillen passen goed bij deze gezichtsvorm. Heb je een hoekig gezicht met een sterke kaaklijn of een hartvormig gezicht? Kies dan voor een wat breder montuur. Bij een langwerpig gezichtsvorm past een grote vierkante of ronde bril goed. Dit zorgt ervoor dat je gezicht iets minder lang lijkt. Wanneer je een ovaal gezicht hebt, heb je geluk! Bijna alle monturen passen goed bij deze gezichtsvorm. Heb je een smal voorhoofd en een smalle kin, maar brede jukbeenderen? Dan heb je waarschijnlijk een diamantvormig gezicht. Bij deze gezichtsvorm kun je het best kiezen voor een langwerpig montuur. Weet je niet zeker wat jouw gezichtsvorm is of vind je de brilvorm toch niet mooi staan? Probeer dan verschillende monturen bij de opticien, zodat je beter ziet wat de verschillen zijn.