Rondkomen als uitvoerend muzikant: dit moet je regelen

Rondkomen als uitvoerend muzikant: dit moet je regelen

Muzikanten verdienen op heel veel verschillende manieren hun geld. Je kunt ervoor kiezen om les te geven, op te treden (als sessiemuzikant of artiest) of te schrijven voor andere artiesten. De kans is groot dat je als zzp’er door het leven gaat en bij verschillende opdrachtgevers je geld verdient. Wat moet je allemaal regelen als uitvoerend muzikant? In dit blog lees je daar meer over.

Inschrijven bij KVK

Wanneer je muzikant bent, is het verstandig om op een gegeven moment ondernemer te worden. Zo kun je facturen sturen naar de mensen die jouw act boeken en profiteren van de fiscale voordelen. Bedenk goed van tevoren wat je wilt doen. Ga je je inschrijven als act (met eigen werk) of ben je van plan om alleen muziekles te geven? Waar verdien je je geld mee? Daarnaast moet je bedenken hoe jouw bedrijf gaat heten. Het is belangrijk dat deze naam nog niet in gebruik is. Wanneer je je hebt ingeschreven, kun je zelf facturen sturen en mag je de btw terugvragen van investeringen in jouw bedrijf.

Boekingskantoor

Als je wilt optreden als muzikant, kun je je het best bij een boekingskantoor aansluiten. Grote muzikanten werken vaak samen met bekende boekingskantoren, zoals Agents After All en Friendly Fire. Ben je nog beginnend en zoek je optredens bij evenementen, feestjes en bruiloften? Dan kun je je aanmelden bij een online boekingskantoor. Je kunt hier zelf je prijs aangeven en live materiaal uploaden. Zorg ervoor dat je een representatieve video op jouw profiel hebt, zodat de mensen die je boeken weten wat ze kunnen verwachten.

Eigen geluidstechniek

Ben je geboekt? Dan is het belangrijk dat je je eigen geluidstechniek kunt meenemen. Soms hebben mensen dit al op de locatie staan, maar in de meeste gevallen moet je er zelf voor zorgen. Speel je gitaar of piano? Zorg dan dat je een (akoestische) gitaar en/of stage piano mee kunt nemen. Daarnaast is het handig om een PA mee te nemen waar je zelf je geluid kunt regelen. Dit is best een investering om te maken, maar als zzp’er kun je wel de btw ervan terugvragen! Bovendien verdien je het weer terug, omdat door op te treden een inkomen krijgt.

Auto

Om jouw spullen en jezelf op de gewenste locatie te krijgen, moet je vervoer regelen. Met het openbaar vervoer gaan is alleen handig als je geen eigen geluidstechniek hoeft mee te nemen en niet ergens op een afgelegen locatie hoeft te zijn. In de meeste gevallen is dit wel zo (zeker bij kleine boekingen) en daarom is het verstandig om een auto te hebben. Je kunt tegenwoordig als zzp’er een auto leasen. Dit is zeker een aanrader, omdat je dan verzekerd bent, pechhulp krijgt en alleen maar hoeft te tanken. Speciaal voor ondernemers kun je ook zakelijk leasen. Erg handig voor uitvoerende muzikanten die vaak een auto nodig hebben!