Niet goed voor je tuin

Niet goed voor je tuin

Insecten in je tuin, en met name slakken. Ze vreten je hele tuin op als je er niet iets aan doet. Kom daarom in actie en bestrijd de slak in je tuin. Naaktslakken zijn in vochtige voorjaren een echte plaag voor veel tuinen. Hierdoor heeft iedereen wel eens last van naaktslakken. Maar hoe pak je dit precies aan? Er zijn talloze middelen op de markt waarmee je naaktslakken kunt doden of vangen. De meeste middelen richten zich op de slakken die bovengronds komen om te eten, maar naaktslakken leven juist onder de grond. Eigenlijk ben je dan bezig met het verwijderen van de slakken die een symptoom vormen, terwijl de oorzaak zich onder de grond bevindt.

De naaktslak

Naaktslak is een weekdier, omdat de naaktslag maar liefst 80% uit water bestaat. De meeste slakken leven in zee of zoet water. Slakken zijn overigens de enige weekdieren die ook op het land kunnen leven, of wel in jouw tuin. Slakken worden ook wel buikpotigen genoemd, omdat ze geen poten hebben. Zij bewegen zich voort door het samentrekken van hun gespierde onderzijde. Een naaktslak houdt het liefst van groene bladeren. Daarnaast zijn wortel, zaden, fruit en dood organisch afval ook in trek bij de diertjes. Een naaktslak kan gedurende de nacht de helft van het eigen lichaamsgewicht opeten. Hierdoor zie je goed aan de planten wanneer er een paar slakken zijn gepasseerd. In maart/april worden de eerste eitjes in hoopjes van 20 tot 30 vlak onder het grondoppervlak gelegd. Gemiddeld kan een slak 500 eitjes leggen. De ontwikkeling tot een volwassen slak duurt twee maanden. Met de huidige weersomstandigheden in Nederland, kunnen de slakken maar liefst 20 cm lang worden. Bij strenge vorst overleven veel slakken het vaak niet.

Ik wil ervan af

Ongeveer 90% van de populatie naaktslakken bevindt zich dus onder de grond, maar hoe krijg je die slakken daar juist weg? Slakken bestrijden kan op verschillende manieren. Een grote oplossing zijn aaltjes tegen slakken. Deze verwijderen slakken op een duurzame en biologische manier. Nematoden zijn kleine aaltjes van 0,1 mm lang die met het blote oog niet waarneembaar zijn. Zij gaan in de grond zelf op zoek naar de slakken, dringen deze binnen en scheiden er een bacterie af. Kort na aantasting stopt de slak met vreten. Een aangetaste slak is te herkennen aan een typische zwelling achter zijn kop. Na 1 á 2 weken zullen de slakken sterven en gaat een nieuwe generatie nematoden op zoek naar een nieuw prooi.