Mijn gehoor gaat achteruit

Mijn gehoor gaat achteruit

Bij veel mensen boven de 65 kan het zijn dat het gehoor achteruitgaat. Al sinds de 17e eeuw werd het gehoorapparaat ontwikkeld. Toen spraken ze van een ‘oor trompet’. Dit is een soort trechter die wat weg heeft van een trompet en wordt gemaakt van plaatijzer, zilver, hout, slakkenhuizen of dierenhoorns. Hoewel het oor trompetten een oplossing bieden voor slechthorenden, zijn ze erg groot, onhandig en voor velen nogal gênant om te gebruiken in het openbaar. Met name rijke mensen, voor wie status belangrijk is, zijn daarom opzoek naar een discrete oplossing om beter te kunnen horen.

Soorten apparaten

Gehoorapparaten zijn er in alle soorten en maten. Voor licht tot zeer ernstig gehoorverlies en van betaalbaar tot luxe. De kleinste gehoorapparaten zijn onzichtbare gehoorapparaten, ook wel CIC (Completely in Channel) genoemd. Deze worden volledig in het kanaal geplaatst, waardoor ze vrijwel onzichtbaar zijn. Omdat het apparaatje zo klein is, is er vaak geen ruimte voor een schakelaar op het toestel zelf. Daarom is er een app ontwikkeld en kunnen daar de instellingen worden aangepast. Dan heb je ook nog een luidspreker in het oor (RIC). Het gehoorapparaat zelf wordt achter het oor gedragen. Het geluid wordt elektrisch naar de gehoorgang geleid. Omdat de luidspreker in het oor gedragen wordt, is de geluidskwaliteit beter. Toch zijn de meest gebruikte gehoorapparaten het ‘achter-het-oor gehoorapparaten. Ook wel uitwendige gehoorapparaten (BTE) genoemd. De luidspreker zit in het toestel achter het oor. Door middel van een dun slangetje wordt het geluid naar het trommelvlies gestuurd. Uitwendige gehoorapparaten zijn geschikt voor vrijwel elk type gehoorverlies. Ze bieden ruimte voor grotere batterijen en extra opties. Tot slot heb je een tinnitus hoortoestel. Ook wel bekend als oorsuizen of het continue geluid horen terwijl dat er helemaal niet is. Een tinnitus hoortoestel zorgt voor een alternatief geluid, zodat de aandacht van het oorsuizen afgeleid wordt en het suizen minder opvalt.

Schade aan het oor

De schade van de haarcellen is te vergelijken met de schade aan het netvlies in het oog: hoe goed je het glas ook maakt, het netvlies kan de informatie die erop valt niet meer doorgeven aan de hersenen. Zo blijft het soms ook met hoortoestellen nog steeds lastig om één spreker uit een brei van lawaai of geroezemoes te filteren. Een hoortoestel kan weliswaar geluiden voldoende versterken, het lawaai zo goed mogelijk onderdrukken en met speciale richting microfoons die op de apparaten zitten in zoomen op de spreken, maar een gehoorapparaat kan helaas dus niet herstellen wat stuk is in het oor.