Het gemak van de 21e eeuw

Het gemak van de 21e eeuw

De elektrische fiets, ook wel e-bike genoemd, is niets anders dan een fiets met een elektrische motor, die tijdens het fietsen trapondersteuning biedt. Dit houdt in dat je nog wel moet trappen, maar dan een stuk gemakkelijker. Een elektrische fiets wordt aangedreven door een elektromotor, al dan niet in combinatie met spierkracht. De elektrische fiets met zelfstandige aandrijving heet ook wel e-bike. De elektrische fiets die werkt in combinatie met spierkracht, en dus alleen ondersteuning geeft, heet officieel in Nederland fiets met trapondersteuning. Zo’n fiets wordt ook wel pedelec genoemd. Deze fiets is de toekomst en steeds meer mensen kopen er een. Het is voorzien van gemak, maar het blijft gezond bewegen.

De werking

Dat mensen met een e-bike andere fietsers fluitend voorbij kunnen razen is te danken aan de unieke werking van deze fiets. Je geniet namelijk van een elektrische trapondersteuning. Dit betekent dat je nog altijd zelf moet trappen, maar dankzij een motor krijg je een extra zetje. De accu levert energie aan de motor, die er vervolgens voor zorgt dat de pedalen makkelijker rondgaan. Een of meerdere sensoren stemmen af hoeveel kracht de motor aan je levert. De motor kan in het voor- of achterwiel, maar ook midden in de fiets zitten. De plaats van de motor bepaalt het karakter en de prijs van je fiets. Over het algemeen is een fiets met een voorwielmotor het meest voordelig. Een groot nadeel hiervan is dat de kracht letterlijk van voren komt. Het kan hierdoor lastig zijn om de controle over de fiets te houden. Wanneer je een zetje in de rug kan gebruiken, is het gebruikelijk om een achterwielmotor te kiezen. Bij een middenmotor komt de kracht vanuit de pedalen: dat voelt heel natuurlijk aan.

Nooit meer terug naar normaal

Als je eenmaal een elektrische fiets bent gewend, wil je nooit meer terug naar een ‘gewone’ fiets. Je geniet met een e-bike van het moeiteloos fietsen. Je hoeft niet alleen minder hard te trappen, ook ga je automatisch een stuk sneller. Het verschil is dat een fiets met elektrische trapondersteuning vaak wat meer onderhoud nodigt heeft. Zo heeft je accu een gebruiksaanwijzing een kunnen de elektrische onderdelen bij sommige reparaties in de weg zitten. Heb je bijvoorbeeld een fiets met een achterwielmotor? Dan kan het vervangen van je achterband een behoorlijke onderneming zijn.

De allerbelangrijkste voordelen van een e-bike zijn dat de lange afstanden ineens een stuk sneller gaan, je minder vermoeid aankomt op je bestemming en je geen last meer hebt van files of overvolle bussen/treinen.