Het beste kunststof plaatmateriaal

Het beste kunststof plaatmateriaal

Trespa is een kunststof plaatmateriaal met natuurlijke ingrediënten. De planten zijn opgebouwd uit een laag van geperste houtvezels met aan weerszijden een harde en ondoordringbare toplaag. Trespa wordt met name gebruikt voor buitenbekleding, zoals de afwerking van gebouwen. We zien steeds vaker dat Trespa gevelbekleding in de vorm van kunststof boeidelen, gevelplaten en windveren. Trespa is een van oorsprong Nederlandse fabrikant van vezelplaten. Eigenlijk wordt dit materiaal High Pressure Laminate genoemd.

Trespa en houten platen

Trespa platen hebben veel overeenkomsten met houten platen. Een groot verschil is de moleculaire dichtheid van de toplaag van Trespa. Dankzij deze toplaag heeft de plaat niet de nadelen van natuurlijk materiaal, maar juist heel veel voordelen. Zo heeft het natuurlijke materiaal geen gevoeligheid voor weersinvloeden, zoals vocht, temperatuurverschillen en Uv-straling. Ook is het buitengewoon sterk: een duurzame en vandalismebestendige plaat. Daarnaast hecht het vuil slecht tegen de dichte toplaag. Graffiti is makkelijk te verwijderen. Door deze goede eigenschappen worden Trespa platen veel gebruikt als plaatmateriaal voor buiten, vooral in gevels van gebouwen.

Verschillende soorten

Je vindt verschillende soorten Trespa platen en Trespa stroken. De platen beschikken ieder over unieke eigenschappen en zien er daardoor ook anders uit. De verschillende soorten zijn: Trespa Izeon, Trespa Meteon en Trespa Pura. Trespa Izeon is een Trespa serie dat gemakkelijk is te verwerken, brokkelvast en hoekzeker. De Izeon platen kunnen eenvoudig toegepast worden als gevelbekleding, maar ook als boeiboord. Tegenwoorden worden Izeon platen ook gebruikt bij de bouw van sanitaire voorzieningen. Trespa Meteon is één van de series van Trespa HPL wandbekleding. Meteon platen worden vervaardigd door middel van EBC-technologie. Onder hoge druk en hoge temperaturen wordt een mix van vezel en thermohardende hars in elkaar geperst. Dit levert een sterke en stabiele plaat op met een lange levensduur en goede kwalitatieve eigenschappen, zoals duurzaamheid, slag- en stootvast, onderhoudsvriendelijk en eenvoudig te bewerken.

Goed te bewerken

Omdat Trespa zo’n sterk materiaal is, zou je verwachten dat het moeilijk te bewerken is. In de praktijk valt dit enorm mee. Je kan de materiaaleigenschappen vergelijken met die van de beste soorten hardhout: met goed timmermansgereedschap is het heel goed te bewerken. Alles wat met een houtplaat kan, kan met Trespa ook. Het bewerken van Trespa vergt alleen een iets andere voorbereiding. Je kan het materiaal bijvoorbeeld zagen, boren en frezen, maar ook schilderen en verlijmen. Je kan Trespa zeker wel erkennen als een onderhoudsvriendelijk product. Trespa hecht hoge waarde aan de veiligheid van processen en producten.