Efficiënt en gemakkelijk containers verplaatsen

Efficiënt en gemakkelijk containers verplaatsen

Middels een container heftruck kan je gemakkelijker containers verplaatsen. Binnen de logistiek worden containers dagelijks gebruikt om goederen te transporteren. Dit kan zijn over het land, maar ook over zee. Bij alle transportmogelijkheden van containers is er sprake van container op- en overslag. Opslag houdt in dat containers van schepen, treinen of vrachtwagens worden gelost en worden opgeslagen op een hiervoor bestemd terrein. Containeroverslag houdt in dat een container van een transportmiddel wordt ‘overgeheveld’ naar een andere transportmogelijkheid. En voor deze container op- en overslag is zo’n heftruck onmisbaar.

De container heftruck

Een container heftruck wordt ook wel een empty container of reachstacker genoemd. Eigenlijk bestaat het begrip container heftruck niet binnen de logistieke branche.

Het is een heftruck, uit de categorie zware machines, die wordt gebruikt voor het oppakken, neerzetten en stapelen van zeecontainers. Toch zit er een klein verschil in de empty container handler en de reachstacker. Zo wordt een reachstacker gebruikt voor de op- en overslag van geladen zeecontainers. Dit type heeft dus meer hefcapaciteit nodig en is in staat om gevulde container op te pakken en te verplaatsen. Dit gebeurt altijd met een zogenaamde spreader, waarmee containers vanaf de bovenkant worden opgepakt. De empty container handler wordt gebruikt voor de op- en overslag van lege zeecontainers. Dit type maakt gebruikt van een spreader met twistlocks of hydraulisch klemsysteem. Hiermee worden containers van de zijkant of bovenkant opgetild.

Een heftruck kopen

Mocht je een container heftruck willen kopen, is het belangrijk dat je een aantal dingen in gedachten houdt. Je zal de beslissing moeten maken of een je empty container handler of een reachstacker nodig hebt. Is er sprake van container op- of overslag met uitsluitend lege zeecontainer, dan kan je hier het beste een container handler voor gebruiken. Ga je werken met gevulde containers, zoals op scheepswerven of logistieke centra, dan zal een reachtstacker de meest verstandige keuze zijn. Daarnaast is het ook goed om na te denken over de capaciteit van de heftruck én de methode van aanschaf. Je kan er natuurlijk altijd voor kiezen om een container heftruck te kopen. Dat is met name interessant wanneer de machine intensief gebruikt gaat worden voor een langere tijd. Operational of financial lease is ook een mogelijkheid. Zoek je meer een oplossing voor de korte termijn, dan is het wellicht verstandig om een heftruck te huren. Vaak worden container heftrucks verkocht met een prijs op aanvraag. Dit is geheel vrijblijvend.