Een hypotheek afsluiten? Zo doe je dat!

Een hypotheek afsluiten? Zo doe je dat!

Ga je je eerste huis kopen? Of wil je je lening oversluiten? Dan moet je een aantal dingen regelen. Wanneer je een hypotheek wilt afsluiten moet je weten wat je maximaal mag lenen en wat je maandelijkse lasten zullen zijn. Hoe weet je bijvoorbeeld wat de meest voordelige hypotheek is voor jou? In dit blog lees je hoe je een hypotheek afsluit die perfect bij jou past.

Waarom je hypotheek berekenen?

Je hypotheek berekenen is simpelweg belangrijk omdat je moet weten of je de komende jaren je maandelijkse hypotheeklasten kunt betalen. Hoeveel je precies mag lenen, ligt aan verschillende factoren, zoals je inkomen, de hypotheekrente, de LTV en meer. Zorg ervoor dat je dit goed uitzoekt voordat je een hypotheek afsluit.

Rente

Ten eerste is het belangrijk om te weten hoeveel Hypotheekrente je wilt betalen. Dat kun je het best doen door de verschillende huidige hypotheekrentes met elkaar te vergelijken. Hoe langer je vastzit aan de hypotheek, hoe meer rente je moet betalen. Tegelijkertijd geldt: hoe minder rente je hoeft te betalen, hoe meer je kunt lenen. Vergelijk de verschillende banken dus ook door te kijken naar de rentepercentages over verschillende rentevaste periodes. Om je hypotheekrente te kunnen berekenen moet je weten wat je rentevaste periode wordt en wat de marktwaarde van de woning is. Wil je samen met een expert uitzoeken wat het best bij jouw situatie past? Vraag dan advies aan een hypotheekadviseur.

LTV

De LTV (loon-to-value) is de verhouding tussen hoeveel het huis waard is en de hoogte van de hypotheek. Als je kiest voor een LTV van 80% is de hoogte van de hypotheek 80% de waarde van je koophuis. De maximale LTV is in Nederland 100%, om hoge hypotheeklasten te voorkomen. Je kunt alleen meer dan 100% lenen als je het geld gebruikt voor energiebesparende investeringen.

Hypotheekrenteaftrek

Bij een lineaire hypotheek of annuïteitenhypotheek wordt de lening annuïtair afgelost. Dat betekent dat je in aanmerking komt voor hypotheekrenteaftrek. Deze regeling zorgt ervoor dat je maandlasten lager zijn en dat is super voordelig, omdat je maximale hypotheek hoger is.

Inkomen

Een heel belangrijke factor voor het berekenen van je hypotheek is je inkomen. De hoogte van je inkomen (en eventueel de hoogte van het inkomen van jouw partner) en of je werkt als zzp’er, in loondienst werkt en of je een vast contract hebt. Dit zijn allemaal factoren die het hypotheekbedrag kunnen beïnvloeden. Hypotheek berekenen doe je eenvoudig online door het bruto inkomen van jou (en dat van je partner) in te vullen.