DNA test: change your day

DNA test: change your day

De onzekerheid over afkomst en familierelaties kan een leven lang aan iemand knagen. Die onzekerheid heeft invloed op alle aspecten van het leven en bij iemand die niet precies weet waar hij vandaan komt, leeft die vraag elke dag. Je hoeft maar naar programma’s als ‘Spoorloos’ en ‘DNA onbekend’ te kijken om te zien wat deze onzekerheid met iemand doet. Weten waar je vandaan komt, geeft rust. Het geeft je wortels en een geschiedenis. Iets waar veel mensen behoefte aan hebben. Maar helaas is die zekerheid lang niet voor iedereen weggelegd. Veel mensen hebben te maken met familiegeheimen, een onzekere afkomst, verhalen die tegenstrijdig zijn. Soms worden mensen tegengewerkt in het achterhalen van de waarheid waardoor de onzekerheid alleen nog maar toeneemt. In iemands hoofd kan een hele alternatieve waarheid ontstaan en dat is fnuikend voor het zelfvertrouwen. Gelukkig kun je nu veel doen om zelf het heft in handen te nemen. Change your day en bestel zelf een DNA test.

DNA test: doe het zelf

Ja, je hoeft ‘Spoorloos’ niet meer in te schakelen om achter de waarheid te komen. Je kunt zelf een DNA test bestellen en afnemen. De uitslag wordt je dam toegestuurd. Dit kun je doen als je bijvoorbeeld wilt weten of je de vader van een kind bent, of jullie inderdaad broer en zus zijn, om te achterhalen wie je echte moeder is enzovoort. Maar de reden kan ook een historische interesse zijn bijvoorbeeld als je erachter wilt komen uit welke genetische groep je komt. Dit noemen ze Haplogroepen en zo kom je er achter of je bijvoorbeeld Afrikaanse roots hebt of West Euraziatisch. De uitslag daarvan kan je nog wel eens verbazen en het is leuk om te weten. Dus ook dat is een goede reden om een DNA test te doen.

Let op!

Belangrijk om te weten als je zelf een DNA test laat doen is dit: als je de test wilt gebruiken in bijvoorbeeld een rechtszaak of om officieel zaken te regelen, dan kun je de test niet zelf afnemen, dat moet een gecertificeerd en onafhankelijke verpleegkundige doen. Anders houdt de test geen stand in de procedures. Maar is de test puur en alleen voor persoonlijk gebruik, om zekerheid te krijgen of het verleden te ontrafelen dan kan deze test je echt helpen. Dus wil je meer zekerheid over iets wat al heel lang bij jou speelt? Doe de test!