De voor- en nadelen van een pvc-vloer

De voor- en nadelen van een pvc-vloer

Pvc is een afkorting voor de thermoplast polyvinylchloride. Het is een makkelijk en goedkoop te bewerken materiaal, omdat het smelt bij verhitting. Dit maakt pvc handig materiaal om mee te werken in de auto- en bouwindustrie. Ook voor vloeren is pvc een uitermate geschikt materiaal. Het is namelijk een sterk materiaal en verkrijgbaar in heel veel verschillende designs en patronen. Ben je aan het overwegen om een pvc-vloer te nemen? In dit blog zet ik alle voor- en nadelen van een pvc-vloer op een rijtje.

Sterke vloer

Het grootste voordeel aan een pvc-vloer is dat hij superlang meegaat. De pvc vloeren bestaan namelijk uit meerdere kunststoflagen en hebben een sterke toplaag die ervoor zorgt dat de vloer gemiddeld wel 25 jaar lang meegaat. Dit maakt de vloer ook duurzamer dan andere vloeren. Bovendien is de vloer door deze reden makkelijk te onderhouden. Het sterke, gladde oppervlak maak je gemakkelijk schoon door te stofzuigen en te dweilen. Aan de andere kant is het belangrijk dat de pvc vloer op een egale ondergrond wordt gelegd, om zijn stevigheid en gladheid te behouden. Dit kan ervoor zorgen dat je eerst de ondergrond moet repareren en dat kan voor extra kosten zorgen. Houd hier dus rekening mee!

Geluiddempend en waterdicht

Een ander groot voordeel van een pvc-vloer is dat hij geluiddempend is. Dit is fijn als je onderburen hebt die snel last hebben van geluid. Daarnaast is pvc waterdicht, wat ervoor zorgt dat het ook een uitstekende badkamervloer kan zijn. Heb je kinderen of een hond? Dan kunnen die gerust met water knoeien! Ook vloerverwarming is mogelijk bij pvc-vloeren. Dit kan bijvoorbeeld bij een houten vloer niet, omdat hout bij temperatuurwisselingen kan krimpen. Een pvc-vloer heeft dit niet en kan dus gecombineerd worden met vloerverwarming. Lekker voor in de winter! Zorg er wel voor dat je rubber uit de buurt houdt van de vloer. Rubber kan voor verkleuring zorgen, en dat is zonde. Dit kun je voorkomen door viltjes onder stoel- en tafelpoten te plaatsen.

Verschillende designs

Pvc-vloeren zijn er in heel veel verschillende soorten en maten. Je kunt kiezen tussen tientallen ontwerpen, patronen en kleuren. Kies bijvoorbeeld voor een mooie visgraat vloer of een “houten” vloer. Tegenwoordig zijn pvc-vloeren nauwelijks meer te onderscheiden van houten vloeren. Hou je niet zo van houten vloeren? Dan kun je ook een pvc-vloer kiezen die sprekend lijkt op beton. Dit geeft jouw huis een interessante, industriële look. Wanneer je jouw pvc-vloer haalt bij laminaat almere, heb je keuze uit de meeste designs. Dat is namelijk de grootste vloerenwinkel in Nederland.